KARIŞIM TEKNOLOJİSİ
Gerek iplik üreticileri gerekse tekstil doku üreticilerinin ipliklerden bekledikleri bir takım ekstra özelliklerin, süre gelen iplik üretim yöntemleri ve yaygın hammaddeler ile sağlanmaması, iplik üreticilerine iplik yapısı ve mekaniği ile ilgili yeni araştırmalar yapılması zorunluluğunu getirmiştir. Bu amaçla gerek estetik gerekse mekanik özelliklerin geliştirilmesi amacıyla yeni iplik üretim metotları ve prosesleri geliştirilmiştir. Son yıllarda gittikçe önemini hissettiren karışım konusunda yapılan çalışmalarda bu araştırmalardan bir tanesidir.
Karışım işlemi ile, iki veya daha fazla sayıda bileşene ait lifler, karışım oranına ve tipine bağlı olarak düzenlenir. Karışım tekstil endüstrisinde elyaf, band, fitil, iplik ve kumaş formunda (farklı özelliğe sahip iplikler kullanılarak) gerçekleştirilebilir.
Devamını oku: Karışım Teknolojisi
OPEN-END ROTOR İPLİK ÜRETİMİNDE İŞLEM KADEMELERİ
Open-End iplikçiliğinde en önemli hususlar; elyaf bandından iplik oluşturulması ve daha çok kısa elyaflara yönelik bir eğirme sistemi olmasıdır.
Open-end iplikçiliğini; Ring iplikçiliğiyle karşılaştırmalı olarak incelemek gerekir.
Çünkü bu iki iplikçilik sistemi; pamuk ipliklerinin üretiminde kullanılan yeni ve özel birkaç sistem ihmal edilirse yegane önemli sistemlerdir.
Tablo 4.l’ de open-end ve ring iplik üretimi için (penye ve karde) gerekli olan işlem kademeleri verilmiştir. Tablodan da görüldüğü gibi işlem kademelerindeki en büyük fark, open-end sisteminde fitil işleminin ortadan kalkmış olmasıdır. Bununla birlikte diğer bir fark da; ring iplik eğirme işleminde elde edilen ipliğin kopslara sarılması karşılığında open-end eğirme işleminde elde edilen ipliğin bobinlere sarılmasıdır.Penye open-end iplik üretiminde eğirme öncesi penye makineleri de kademelere dahil edilir. Fakat penye open-end iplikler pek üretilmez. Özellikle Türkiye’de penye open-end ipliklerin üretimi ve kullanımı yoktur. Bunun sebepleri şu şekilde özetlenebilir:
Devamını oku: Open-end İşletmesi