VISKON LİFİ
Rejenere selüloz lifleri arasında viskoz lifleri önemli yer tutar.zira bugün dünyada üretilen rayonların 3\4ünden fazlası viskoz prosesine uygun olarak üretilmektedir.viskoz lifinin sürekli üretilmesi ve endüstrinin yaygınlaşması ancak stapel liflerinin üretilmesini saglayan metodların geliştirilmesinden sonra gerçekleşmiştir.ayrıca,buna İngiliz kimyagerlerinden C.F.Cross,E.J.Bevan ve C.Beadle’in bu alandaki çalışmalarını ve yararlı hizmetlerini de eklemek gerekir.
Bu araştırmacılar selülozun ksentat biçimine dönüşmesini saglayan metodları gelıştirmişlerdir.bu suretle selüloun rejenere edilmesine hem ekonomik yarar,hem de güven ve kolaylık saglamışlardır.
Viskonun hammaddesi kayin agacidır. Yumusacik bir dokusu olan viskon kumasi da teri, pamuktan daha fazla emiyor. Viskonun tenle uyumlu bir yapisi ve kaygan dokusu vardır. Oldukça zarif görünen viskon kumasinin giyimi de rahat ve kolaydır. Viskonun nem alma özelligi, pamuktan daha yüksek olup,normal kosullarda yüzde 11-14 oraninda rutubet toplamakta, şişme özelligi yüksek oldugundan yüzde 80-120'ye kadar su emebilmektedir. Kuru dayanikliligi ise pamuktan daha düsüktür. Yaş dayanikliligi ise çok düsük bir orandadır.